Energiebelasting

Gepubliceerd op 2 januari 2022 om 10:53

Het Kabinet verlaagt in 2022 de energiebelasting. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor zo’n 400 euro minder belasting dan in 2021. Wat zijn de plannen?

  • De teruggave van de energiebelasting gaat omhoog van 560 euro naar 825 euro. Dat betekent een belastingvoordeel van 265 euro voor iedereen (los van hoeveel energie je gebruikt).
  • Het belastingtarief op elektriciteit gaat met 6,9 cent per kWh omlaag, inclusief btw. Hoeveel dat voor jou scheelt, hangt af van je stroomverbruik. Bij een gemiddeld verbruik van 2.384 kWh per jaar daalt de energiebelasting met ongeveer 160 euro. Bij een hoger stroomverbruik is het nog meer, bij een lager stroomverbruik juist minder.
  • Het plan voor de energiebelastingen op gas verandert niet: die stijgen met 2 cent per kuub. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.170 kuub per jaar betaal je dus 23 euro meer aan belasting voor gas. 

Let op: het gaat hier alleen om de energiebelastingen. Maar de tarieven voor gas en stroom bestaan uit 2 delen: de marktprijs en de energiebelastingen. De marktprijs is flink gestegen, waardoor je uiteindelijk meer kwijt bent aan energie. De plannen van het Kabinet compenseren dit slechts gedeeltelijk.

lees meer

    Duurzaamheid: het bundelen van kracht

    In de grote opgave naar een duurzame samenleving worden gemeenten financieel ondersteund door de rijksoverheid – deze bijdrage is recentelijk onderstreept in een brief van het ministerie. De drie colleges van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben besloten deze financiële middelen te bundelen. Op die manier kan met voldoende slagkracht worden gewerkt aan één programma voor de inwoners van onze drie gemeenten: een mooie stap om in 2023 nieuwe duurzame projecten te organiseren.


    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.